SZKOŁA PODSTAWOWA im. Marii Konopnickiej w Radolinie
18 listopada obchodziliśmy w naszej szkole Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania oraz Dzień Zdrowego Śniadania. Uczniowie wraz z wychowawcami zapoznawali się z informacjami dotyczącymi wartościowego żywienia oraz przygotowywali propozycje zdrowego śniadania, a następnie prezentowali je na korytarzu szkolnym, wspólnie uczestnicząc w degustacji.
Celem tego wydarzenia było promowanie wśród uczniów zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych oraz spożywania śniadania – najważniejszego posiłku dnia, które jest źródłem energii potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania. Nie od dziś wiadomo, że dobrze zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na nasze funkcjonowanie oraz zdrowie. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i nbspGotowania to doskonały moment na to, by zwrócić uwagę uczniów na żywienie, wziąć pod lupę dobre nawyki oraz regularne spożywanie posiłków.
Każdy dzień jest dobry na pozytywne zmiany w naszym życiu. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania motywuje nas i uświadamia, jak bardzo dobre nawyki żywieniowe powinny leżeć u podstaw naszej codzienności.