SZKOŁA PODSTAWOWA im. Marii Konopnickiej w Radolinie
W poniedziałek 2 czerwca w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne we współpracy z Bankiem Żywności w Koninie. Warsztaty te były nagrodą za udział w Przedświątecznej zbiórce żywności i zebraniu 186 kg żywności, która została przekazana potrzebującym za pośrednictwem lokalnych organizacji charytatywnych.
Uczniowie, pod okiem pań z Banku Żywności: pani Joanny Piekarczyk i pani Bożeny Palpuchowskiej przygotowywali pizzerki z wykorzystaniem podstawowych produktów spożywczych. Celem warsztatów było pokazanie, że nawet z prostych składników można przygotować smaczny i pożywny posiłek.
Dodatkowo Pani Joanna Piekarczyk przeprowadziła krótką prelekcję na temat niemarnowania jedzenia i planowania posiłków.
Warsztaty spotkały się z bardzo pozytywnym odzewem społeczności szkolnej. To wydarzenie pokazało, że pomoc innym można połączyć z nauką i dobrą zabawą.